Planta aloe vera, minunea naturii

Salutare dragilor, astazi vreau sa va vorbesc despre planta aloe vera, minunea din viata noastra.

Cu mii de ani in urma, marile civilizatii antice, de la persani si pana la egipteni in Est, greci si romani, in Europa, pe continentul Asiatic si cel African, planta de aloe era cunoscuta si folosita cu succes in scopuri terapeutice.

 „Sunt patru plante indispensabile pentru viata omului: graul, strugurii,
maslinele si planta de aloe vera. Prima hraneste, a doua bucur inima omului, a treia aduce armonie,
a patra te face sanatos

  Cristofor Columb

Aloe vera in istorie

         Prima atestare a plantei este incrustata pe o placuta descoperita intr-un mormant egiptean, datand de acum 3500 de ani.

Planta de aloe vera pe o placuta veche de 3500 de ani
Planta de aloe vera pe o placuta veche de 3500 de ani

 • Atat de importanta era aceasta planta, incat Alexandru cel Mare ,sfatuit de Aristotel, a ocupat Insulele Socotra, renumita pentru plantatiile intinse de aloe vera. Planta era cu succes folosita in tratarea ranilor soldatilor.
 • Insusi Alexandru cel Mare ,ranit de o sageata, a fost vindecat de un preot care a folosit gelul de aloe stors din frunzele plantei.
 • La inceputul primului mileniu, palanta uscata devine un medicament de larga raspandire in Europa. Iar in perioada anilor 1300-1500 intra in medicina engleza ca laxativ si ca tratament al bolilor si ranilor la suprafata pielii.
 • Exista informatiii de la conchistadorii spanioli ca la baza multor remedii aztece se afla aloe vera. Ca agent curativ de mare efect.
 • Carl Von Linné foloseste pentru prima oara , in anul 1720 denumirea de Aloe Vera Linné, pentru a descrie palnta. Este perioada in care apar sute de articole si referinte medicale din lumea intreaga, care descriu varietatea folosirii plantei in diferite tratamente.
 • 1820-lucrare United States Pharmacopoeia, aminteste oficial planta de Aloe Vera ca laxativ si protector al pielii.
 • Planta se cultiva pe scara din ce in ce mai larga, in regiunile calde, datorita efectelor sale terapeutice. Frunzele proaspete sau deshidratate erau folosite in tratarea afectiunilor pielii si ranilor, in arsuri etc.
 • 1912-Colonelul H.W.Johnston fondeaza prima plantatie comerciala americana de aloe, in Florida, S.U.A.

Intrebuintarile plantei de aloe vera

Pana in urma cu cativa ani, agendele de plante europene si americane, aminteau planta aloe ca rasina sau praf obtinut prin uscarea frunzelor. Datorita aloinei-conoscuta ca substanta activa principala- recomandau planta ca si laxativ si vermicid deosebit.

Erau  de asemenea cunoscute si numeroasele efecte ale pulpei interioare a plantei. Recunoscuta a fi cea mai valoroasa parte a frunzei, dar nu existau posibilitati de a combate oxidarea rapida a gelului. Oxidare care duce la pierderea majoritatii proprietatilor curative ale acestuia. Ani in sir, incercarile de a stabiliza gelul s-au soldat numai cu esecuri. Astfel ca gelul hranitor de aloe, atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, nu putea fi folosit decat in zonele subtropicale si tropicale. Acolo unde planta are conditii optime de crestere si dezvoltare.

Intrebuintarile plantei de aloe vera
Intrebuintarile plantei de aloe vera

Deci, Aloe este o planta subtropicala. Din familia Liliaceelor (ca si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua etc.), existand in peste 250 de specii.

Denumirea de „aloe” provine din cuvantul arab „aloeh”, care inseamna „seva cristalina si amara”.

Barbadensis  Miller

Barbadensis Miller specia de aloe vera cultivata de Forever Living Producs
Barbadensis  Miller specia de aloe vera cultivata de Forever Living Producs

Numele de Aloe Barbadensis Miller l-a primit dupa botanistul Miller. Cel care a descris pentru prima oara planta de aloe din insulele Barbados. Alti botanisti au numit-o Aloe vera Linné, Aloe vera Lemarck. In comert , Aloe barbadensis Miller este cunoscuta sub denumirea de Aloe vera, „vera” insemnand in latina „adevarata”.

     Planta are inaltimea de  75-125 cm. Avand 12-15 frunze late, carnoase, in forma de lance, cu marginile in forma de dinte de fireastrau. Frunzele cresc de la nivelul solului, greutatea unei frunze mature atingand  700-1500 g. Tulpina plantei se termina cu o floare de forma cilindrica galben-rosiatica.

      Se presupune ca planta a fost descoperita in Africa. Raspandita apoi in timp in zona Marii Mediterane, Marii Rosii, India, China si Insulele Oceanului Indian.

       Este cultivata in insulele din Marea Caraibelor, Republica Dominicana, Barbados, Jamaica, Puerto Rico, Texas, California, Arizona si Mexic. Planta nu poate fi cultivata in zonele geografice unde temperatura coboara pentru mult timp sub zero grade Celsius.

      Aloe Vera este plantata pe randuri distantate la 60-70 cm. Frunzele se recolteaza manual, fiind detasate sub asa-numita „linie de gel”, astfel incat intreaga cantitate de gel ramane in frunze. Se recolteaza frunzele exterioare, 3-5 frunze de pe fiecare planta, la un interval de 5-8 spatamani.

Importanta stabilizarii gelului din planta de ALOE VERA

Aloe Vera contine doua substane:

 • Prima, aflata chiar sub coaja frunzei, un lichid galben laptos cu gust amar, numita aloina. Folosita de secole, sub  forma de praf, ca laxativ
 • A doua, gelul de Aloe Vera, un lichid fibros, situat in interiorul frunzelor.

        Gelul este componenta cea mai importanta si mai eficace a plantei. Dar , cu toate acestea este utilizata numai de cativa ani.

        Gelul de Aloe Vera prezinta un inconvenient major si anume acela ca se oxideaza foaret rapid. Daca dupa recoltarea frunzelor, gelul nu se stabilizeaza in decurs de 4 ore de la recoltare, acesta isi pierde majoritatea proprietatilor curative fiind distrus de oxigen si de microorganisme.

         Oprirea oxidarii se face prin adaugarea unor antioxidanti naturali, cum ar fi vitaminele naturale A,C si E. Gelul astfel stabilizat nu se mai oxideaza, pastrandu-si in totalitate proprietatile terapeutice.

          Pana in 1968 nimeni nu a gasit o metoda viabila de stabilizare a gelului de aloe. Aloe Vera of America a obtinut doua brevete de stabilizare a gelului de Aloe. Aceasta firma a fost incorporata de Compania Forever Living Products International, care a mai obtinut inca doua brevete de stabilizare.

Aceste brevete sunt cele care stau la baza obtinerii uni gel purificat si stabilizat 100%.

plantatii Aloe Vera
Plantatiile de aloe vera din Arizona ale Companiei Forever Living Producs

De ce este eficienta planta de aloe vera?

           In Aloe Vera se gasesc sase substante cu efect dezinfectant : lupeol, acid salicilic, carbamid de nitrogen, acid de coaja, fenol si sulf. Toate aceste componente au efect dezinfectant cunoscut, distrugand bacteriile, ciupercile si virusurile. Combinatia lor asigura efecte:antibacterian, antiviral, antifungic care explica rezultate foarte bune in infectiile interne si externe. Lupeolul si acidul salicilic au efect analgezic, ceea ce explica eficienta ridicata in calmarea durerilor.

          Aloe Vera contine cel putin trei acizi grasi cu efect antiinflamator: colesterina, campestrina si β-sitosterina, strine de origine vegetala. Aceste componente explica rezulatele remarcabile ale Aloe Vera in arsuri, plagi, escoriatii, reactii alergice, reumatism, artrite acute si cronice, ulcer gastro-duodenal, si alte inflamatii ale tractului digestiv si ale celorlalte organe interne (stomac, intestin subtire si gros, rinichi, pancreas).
β-sitosterina este un puternic agent anticolesterolic, scazand nivelul de colesterol.

            Daca mai adaugam si faptul ca aloe contine o lista impresionanta de cel putin 23 de polipeptide (imunostimulatori), intelegem de ce gelul de Aloe contorleaza un spectru larg de disfunctionalitati ale sistemului imunitar, incluzand virusul HIV. Polipeptidele impreuna cu agentii antitumorali aloe-emodin si aloe-lecitina explica capaciatatea aloei de a incetini considerabil inmultirea celulelor canceroase.

Faptul ca Aloe Vera este capabila sa amelioreze o lista impresionanta de afectiuni, rezultat care a fost obsrevat si de catre medici, cat si de consumatori, a facut ca planta sa fie denumita simbolic „planta vindecatoare”.

           Toate componentele descrise mai sus se gasesc in stare naturala in gelul de Aloe Vera. Astfel, rebuie subliniat faptul ca modul in care actioneaza componentele active ale gelului de Aloe Vera asupra fiintei umane este unul sinergic si „bland”. Adica organismul asimileaza exact atat cat este nevoie si foloseste precis ce ii este necesar dintre substantele active ale gelului Aloe Vera, restul fiind eliminat pe cale normala.

Cum comanzi produsele cu aloe vera de la Forever Living Products

Daca va doriti sa comandati produse pe baza de aloe vera certificate in peste 160 de tari, le poti comanda din categoria de produse.

Nu ezitati sa ma contactati pe whatsapp la nr de telefon 0727 499 499 pentru a primi link-ul de afiliere prin care puteti comanda produsele cu o reducere de 5 %. Tot pe whatsapp sau Facebook, va pot explica cum puteti ajunge la o reducere de 30% si cum va puteti dezvolta un business online.

Toate cele bune!
Si nu uitati ca: Sanatatea noastra este cea mai importanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *